Снимка: БГНЕС

Морска мина избухна близо да румънския курорт Костинещ, който се намира на 30 км от българската граница. Засечена е и втора мина, която е още във водата. Не се съобщава за пострадали и материални щети.
За взрива е било съобщено в 9:00 сутринта на телефон 112. Пристигналите екипи са установили, че той е нанесъл щети на дига в района.

Медици са прегледали мъж, който се е оплакал, че има нанесени щети върху слуха му от силния шум, но е отказал да бъде хоспитализиран.

Властите са наложили временни ограничения за достъп на туристи до зоната.

Румънските медии цитират Военноморските сили, според които този следобед районът в крайбрежната зона между Констанца и Мангалия е обхождан от кораб миночистач и военен хеликоптер, за да локализират евентуално втора мина, с цел да обезвредят.

Това не е първият подобен инцидент от началото на войната в Украйна, отбелязват местните медии. Досега румънски водолази са неутрализирали пет морски мини в тази зона.
Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в

Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти, съобщиха от Министерството на отбраната у нас. 

Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase