Снимка: БГНЕС

Изображения, публикувани в петък от севернокорейските държавни медии, показват, че лидерът на страната Ким Чен Ун е поставил големи портрети на руския президент Владимир Путин в някои от кабинетите на държавна сграда.

Портретите могат да се видят на снимки на Ким с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който е на посещение в Пхенян тази седмица, за да отпразнува 70-ата годишнина от края на Корейската война, която се нарича "Ден на победата" в Северна Корея.

Макс Седън, шефът на московското бюро на Financial Times, отбеляза наличието на портретите - които се виждат в множество стаи на сградата - и създаде слайдшоу, което публикува в Twitter.

Въпреки че Путин не придружи Шойгу в Пхенян, той изпрати писмо до Ким, което беше публикувано от Корейската централна новинарска агенция (KCNA) в петък.

В писмото Путин похвали твърдата подкрепа на севернокорейското правителство за Русия във войната, която той започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. Той също така каза, че "солидарността на нацията с Русия по ключови международни въпроси подчертава нашите общи интереси..."

Въпреки че съобщението на Путин не предлага конкретни подробности относно подкрепата на Ким за войната, Съединените щати миналата година обвиниха Северна Корея, че продава на Русия артилерийски снаряди и ракети. В изявление до KCNA външното министерство на Северна Корея нарече безпочвени твърденията, че е доставяло боеприпаси на Русия.

Преди пристигането на Шойгу в Пхенян, руското министерство на отбраната заяви в изявление, че неговото пътуване ще помогне за укрепването на руско-севернокорейските военни връзки. Посещението привлече международно внимание, включително защото Ким го покани на военен парад, на който бяха показани забранени балистични ракети.

Ройтерс съобщи в четвъртък, че Шойгу е видял ракети с ядрен капацитет, които са забранени съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и нещо, което изглежда е нов дрон.

 

NK News, независимо англоезично издание, което отразява Северна Корея, съобщи, че военният парад включва най-големите ядрени ракети на Северна Корея като междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-17 (ICBM) и ICBM с твърдо гориво Hwasong-18.

Анкит Панда, старши сътрудник в Програмата за ядрена политика към базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир, каза по-рано пред Newsweek, че в друго време Русия е подкрепила денуклеаризацията на Корейския полуостров.

"Това изглежда е отстъпило място на ухажването на Пхенян като стратегически партньор", коментира той пред Newsweek."Подкрепата на Ким Чен Ун за Русия в нейната незаконна война срещу Украйна изглежда е донесла дивиденти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase