Снимка: Bulgaria ON AIR

С 18% нарастват изтеглените кредити за жилище на годишна база.

"Бум на изтеглени жилищни кредити няма. От Агенцията по вписванията отчитат 2% спад за първото полугодие на ипотечните кредити като брой изтеглени. 18% е ръстът на обема, той идва от високите цени на имотите, които за година натрупаха 20-25 ръст. 15% е спадът на сделките с имоти, но имаме повече сделки с ипотечни кредити. В големите градове цените нараснаха и повече хора имат нужда да купят имот с кредит", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

По думите му юни месец е бил рекорден - най-силният месец от съществуването на ипотечен пазар в България. През този период много хора са направили сделки с имоти и са изтеглили ипотечен кредит, за да купуват.

"Това е четвърто поредно тримесечие на спад на сделки с имоти. Големият брой, с който мерим сега, беше иницииран един път от Ковид, втори път от високата инфлация, освен това и от войната. Затова имаше голямо търсене", обясни консултантът.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че цените на имотите още не са започнали да спадат, но и не растат. Тихомир Тошев припомни златното правило при теглене на кредит - 30% от доходите трябва да отиват за покриването му, а 70% за покриване на ежемесечни разходи.

"Част от кредитополучателите нарушават това правило, искат хубав имот в голям град и отиват към 40%. Това за кредитните консултанти е риск. Има ниска безработица и доходите растат повече от инфлацията, но един кредит се тегли за 25-30 г., така че е добре това правило да не се нарушава", посъветва Тошев.

Повечето клиенти предпочитат ипотечните кредити с плаваща лихва, която към монета е 2-2,6%. Фиксираната от миналата година е 3-3,5%.

"Лихвите ще мръднат малко нагоре, вероятно към края на година най-добрите оферти ще продължат да са под 3%. В топ сме на страните с най-ниски лихви, това е част от вътрешната ситуация на пазара. В някои страни тенденцията се обръща - в Румъния от 2% лихвите стигнаха до 8%, а през последните месеци паднаха до 6,5-7%", даде пример гостът.

Кредитният консултант е категоричен, че влизането на България в Еврозоната няма да се отрази негативно на лихвите по кредитите, дори може те да тръгнат надолу.

"Еврозоната ще ни гарантира по-голяма сигурност и стабилност на пазара, всички страни в Еврозоната имат по-малък ръст на лихвите, отколкото страните със собствени валути", убеден е Тошев.

По отношение на потребителските кредити той посочи, че има ръст на обемите, но се свива броят на изтеглените заеми. Нараства обаче тегленето на бързи кредити.

"В районите, където доходите изостават от средните, посягат към бързи кредити и правят грешки, особено за големи суми - теглят се по-големи суми и те много бързо влошават личните финанси", допълни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase