Снимка: архив, БГНЕС

Украинска „пристанищна инфраструктура“ беше повредена при руска ракетна атака, извършена тази нощ срещу южния град Одеса, часове след изтичането на срока на зърнената сделка, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Шест ракети „Калибър“ бяха изстреляни от водите на Черно море към Одеса“, се казва в изявление на украинското Южно оперативно командване и се добавя, че ракетите са били унищожени от противовъздушната отбрана, но отломки от тях са „повредили пристанищната инфраструктура и няколко частни къщи“.

Още по темата
Двадесет и един носещи експлозиви безпилотни летателни апарата „Шахед-136“ също са били унищожени в района на Одеса и четири други в района на разположения по-на север град Николаев, където е била ударена индустриална инфраструктура, съобщи същият източник. Пожар е избухнал в неуточнен обект в пристанището на Николаев късно снощи, каза кметът на града. Пристанищният град също осигурява на Украйна излаз на Черно море. „Това е доста сериозно“, каза кметът Александър Сенкевич за пожара в „Телеграм“.

Общо според украинските военновъздушни сили 36 безпилотни летателни апарата „Шахед“ и шест ракети „Калибър“ са били насочени тази нощ към украинска територия, главно на юг. 37 от тях са били унищожени от противовъздушната отбрана, както и разузнавателен дрон“.

Тази вълна от атаки е "допълнително доказателство", че Русия "иска да застраши живота на 400 милиона души в различни страни, които зависят от украинския износ на храни", коментира в „Телеграм“ ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак.

Москва обяви вчера края на сделката за зърно, сключена през юли 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция. Договореността беше от решаващо значение за глобалните доставки и позволи износа на 33 милиона тона украински селскостопански продукти въпреки войната, припомня АФП.

Одеса често е била атакувана след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., въпреки че пристанището беше част на сделката, позволяваща безопасния черноморски износ на зърно.

Ръководителката на американската Американската агенция за международното развитие Саманта Пауър, която обяви над 500 долара милиона хуманитарна помощ по време на вчерашното си посещение в Украйна, се очаква се да посети днес Одеса.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase