Снимка: БГНЕС/ЕРА

Виена се е превърнала в център на руските разузнавачи, работещи в Европа, тъй като Австрия почти не е намалила руското дипломатическо представителство след началото на войната в Украйна. Това твърди "Файненшъл таймс" по информация на свои източници, според които това се дължи на особеностите на австрийското законодателство.

Австрия не разполага с правна рамка, която да позволява регламентирането на разузнавателни дейности, които не са насочени "във вреда" на страната. В Австрия остават акредитирани повече от 180 руски дипломати. Почти една трета от тях използват дипломатическо прикритие, за да събират разузнавателна информация, пише ФТ.

Според вестника руското разузнаване използва Виена и за мащабна операция за електронно наблюдение. Източниците на ФТ твърдят, че покривите на всяка руска дипломатическа сграда в Австрия са покрити с куполи и навеси, криещи шпионски устройства.

ФТ уточнява, че от началото на войната западните държави са изгонили общо над 600 руски дипломати, някои от които са били заподозрени в шпионаж. Германия, Франция и Полша са изгонили повече от 40 дипломати, Естония, Словакия и Словения - повече от 30, а България - повече от 80. Междувременно Австрия изгони само четирима дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase