Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски настоя Украйна да се присъедини към НАТО в реч във Вилнюс, след като членовете на Алианса проведоха ключова среща на върха в литовската столица, предаде АФП.

"НАТО ще даде сигурност на Украйна, Украйна ще направи НАТО по-силен", каза Зеленски, застанал до президента на Литва Гитанас Науседа, преди да бъде издигнато знамето на украинската армия от ключовото бойно поле Бахмут.

Като град в Източна Украйна, някога известен със своя добив на сол и пенливо вино, днес Бахмут е изравнен със земята в най-дългата и кървава битка на войната.

"Бахмут е една от най-решаващите битки за свобода в Европа и така ще я запомнят нашите деца и внуци", каза Зеленски.

Украинският президент настоява членовете на НАТО да предоставят ясен график за присъединяването на страната му в Алианса - въпреки, че по-рано заяви, че не очаква Украйна да се присъедини преди края на войната.

"Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време", каза Зеленски.

"Бих искал тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решенията, които заслужаваме", добави той.

Киев и членовете на НАТО в Източна Европа смятат, че само поставянето на Украйна под чадъра на колективната отбрана на алианса ще възпре Москва.

Ключови сили като Съединените щати и Германия се притесняваха да надхвърлят обета през 2008 г., според който Украйна ще се присъедини един ден, без да се определя времева рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase