Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият генeрален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО "на части". Той изрази своята гледна точка в интервю, публикувано в неделя с редакционната асоциация Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в навечерието на срещата на върха на алианса, която ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли.

"Разбира се, всичко това е сложно, и в крайна сметка всичко зависи от решенията на Украйна, но във всеки случай не е невъзможно", каза Расмусен, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно само части от Украйна биха могли да бъдат включени в НАТО като Западна Украйна. "И това може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г.", припомни Расмусен. В същото време той призна, че "има много разлики, но са възможни и паралели". "Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинска територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция", обясни Расмусен.

Той подчерта, че в момента се обсъждат възможните варианти за влизане на Украйна в НАТО. "Това включва, първо, че показваме на Украйна бързия път към членство, както в случая с Швеция и Финландия. Второ, това означава, че в бъдеще ще обсъждаме всякакви подробни въпроси на доверие в Съвета на НАТО "Украйна, което в идеалния случай ще осигури тясна политическа координация между Киев и западния алианс денонощно", каза бившият генерален секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Ами даааааа...

преди 10 месеца

...И НАТО ше влезе в Украйна на части....къв е проблема...?

87

ВСИЧКО МОЖЕ:

преди 10 месеца

Ердоган и ЗЕЛЕНСКИ се договриха вече и руснаците да напуснат Украйна "на части"...хаха...

86

Банкеръ

преди 10 месеца

Украйна може да влезе единствено в състава на Руската федерация.НАТО,когато става въпрос за Русия е с два бели гълъба в ръце.В момента текът пазарлъци до къде могат да стигнат Ушанките.По всичко изглежда,че Немците ще строят стената наново или ще ги превърнат в пустиня.Капчица надежда за Европа е по някакъв начин Украинците да победят,естествено това няма как да стане.Бавно и методично ще бъдат избити до крак.Така де да воюваш с Русия не е да хеърляш бомби,като в Сърбия.Ще падат и в Ню йорк .

fallback