Снимка: Istock

Храната, която консумираме, носи на организма ни хранителни вещества, от които той има нужда. Здравословното хранене с полезни храни е ключово за поддържането на добро здраве и красива фигура.

Сурови десерти, които са полезни

Някои храни обаче губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени. Термичната обработка отслабва действието на витамините, минералите, антиоксидантите в състава им, което лишава организма от ценните им качества.

Кои са храните, които е добре винаги да ядем сурови?

Лук и чесън

Лукът и чесънът са много полезни. Те съдържат активното вещество алицин. Той е силен антиоксидант, който обаче губи свойствата си при готвене. Затова е по-добре да консумирате лука и чесъна сурови, когато това е възможно.

Червени чушки

Червените чушки е добре да се ядат сурови, защото в тях се съдържа витамин С в големи количества. Те са дори по-богати на витамин С от цитрусите. При готвене витамин С се разпада и губи качествата си. Най-добре е да ядете чушките сурови, за да си го набавите.

Плодове

Плодовете губят огромна част от хранителните си качества при готвене. Най-добре е да се консумират пресни, въпреки че понякога се налага да бъдат термично обработени при печива и сладкиши.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase