Снимка: БГНЕС

Лидерът на Хонконг Джон Лий обяви, че осемте продемократични активисти, които са напуснали страната и сега живеят в чужбина, ще бъдат преследвани за  престъпления срещу националната сигурност. Това решение настъпва въпреки критиките, че арестите са опасен прецедент. Лий подкрепи полицията в усилията им да задържат осемте активисти и насърчи всеки, който предостави информация водеща до тяхното арестуване, да получи награди.

"Единственият начин да сложат край на съдбата им да се крият и да бъдат преследвани цял живот, е да се предадат", каза той.

Заповеди за арест бяха издадени за бившите продемократични депутати Нейтън Лоу, Тед Хуи и Денис Куок, адвоката Кевин Ям, профсъюзния активист Мунг Сиу-тат и активистите Фин Лау, Анна Куок и Елмър Юен. Те бяха обвинени в нарушаване на наложения от Пекин закон за националната сигурност чрез извършване на престъпления като тайно споразумение с чужди сили и подстрекаване към отцепване.

Повече от 260 души бяха арестувани съгласно закона, приет през 2020 г. като част от широка репресия срещу несъгласието на територията, но наградите от 1 милион хонконгски долара (127 600 долара) за информация, водеща до всеки арест, бяха първите по закона.

Този ход бързо предизвика гнева на правителствата на САЩ и Великобритания, които се противопоставиха на извънтериториалното прилагане на закона за сигурността. САЩ заявиха, че това е опасен прецедент, който застрашава човешките права. Австралийският външен министър Пени Уонг написа в Туитър, че страната й е "силно загрижена" от докладите, че властите в Хонконг издават заповеди за арест на защитници на демокрацията.

Но Лий настоя, че извънтериториалната власт съществува в законите за национална сигурност на много страни. Той каза, че правителството му няма да се повлияе от коментари на задгранични служители и политици.

"Не се страхувам от какъвто и да е политически натиск върху нас, защото ние правим това, което вярваме, че е правилно", каза той.

В Пекин говорителят на външното министерство Мао Нинг каза, че Китай силно осъжда "явните клевети" на други страни срещу закона за националната сигурност на Хонконг. "Справедливостта никога няма да бъде забавена или отсъстваща", каза тя.

Действието на Хонконг не попречи на активистите да говорят.

Ло, който е обвинен в чуждестранни тайни споразумения и подстрекаване към отцепване, каза в своя Facebook, че последното развитие сигнализира, че той отново е бил на прицел от Китайската комунистическа партия и че е почувствал "невидимия натиск". Той обаче отказа да се предаде.

"Всичко, което направих, беше разумна, оправдана и мирна застъпническа работа", каза британският активист.

Ям каза пред австралийските медии, че този ход не е напълно неочакван. "Единствените останали гласове на несъгласие сега са извън Хонконг и това е мястото, където те се разширяват към следващия", каза той.

Мънг също така обеща в изявление, че няма да прекрати застъпническата работа за трудовите права на Хонконг в чужбина.

"Ако някога бъда признат за виновен, единственото ми "престъпление" ще бъде да говоря истината за моите съграждани от Хонконг", каза той.

Анна Куок каза в Туитър, че няма да отстъпи. Тя повтори призива си да забрани на Лий, който беше санкциониран от Вашингтон заради участието му в жестокото потискане на правата в Хонконг, да присъства на срещите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември в САЩ

Хонконг, бивша британска колония, която се върна под китайско управление през 1997 г., беше под все по-строго наблюдение от Пекин след месеци на масови продемократични протести през 2019 г.

В понеделник полицията призна, че няма да може да арестува осемте, ако останат в чужбина.

Юнис Юнг, пропекински депутат и снаха на Юен, подкрепи хода на полицията и повтори, че вече е прекъснала връзките си с Юен миналия август.

"Всичките му действия нямат нищо общо с мен", каза тя на страницата си във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase