Снимка: архив, БГНЕС

Най-старият вестник в света, австрийският „Винер цайтунг“ ( Wiener Zeitung), приключва ежедневното си печатно издание след повече от три века.

Публикуван за първи път под името "Wiennerisches Diarium", вестникът започва да излиза на 8 август 1703 г. и има за цел да представя трезво новините "без ораторско изкуство или поетичен блясък".

"320 години, 12 президенти, 10 императори, 2 републики, 1 вестник", гласи последната първа страница на печатното издание.

„Винер цайтунг“, който е собственост на австрийското правителство, но е редакционно независим, претърпя рязък спад в приходите, след като с неотдавнашен закон отпадна изискването компаниите да плащат за публикуване на промените в търговския регистър в печатното издание.

Вестникът, който се счита за качествено четиво с широк спектър от статии, обхващащи местни и чуждестранни новини, култура и бизнес, беше принуден да съкрати 63 работни места и да намали редакционния си състав с почти две трети до 20 души.

Той ще продължи да работи онлайн и планира месечно печатно издание.

В последното си ежедневен печатен брой вестникът интервюира един от най-известните австрийци в чужбина - актьора, превърнал се в политик, Арнолд Шварценегер. Той изразява съжаление, че за разлика от известния герой на Шварценегер "Терминатор", вестникът няма да може да превърне фразата "Ще се върна" ("I'll be back") в свое мото за бъдещето.
(БТА, Специално за БТА от Цветана Делибалтова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase