Снимка: БГНЕС

Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили заяви, че на Олимпиадата в Париж догодина делегацията на страната ще трябва да отиде с танкове, ако от Международния олимпийски комитет заставят местните олимпийци да се състезават под неутрален флаг.

"Нямам друг коментар, освен че тези, които предлагат подобно нещо, трябва да бъдат изпратени на едно добре познато място. Ако искат да ни видят на Олимпиадата със статут на бежанци, то ние ще трябва да отидем в Париж с танкове. Не съществува друг вариант", категоричен бе Мамиашвили, цитиран от РИА Новосит.

От МОК все още не са обявили окончателно при какви условия и дали изобщо ще допуснат спортисти от Русия и Беларус на Игрите във френската столица догодина. Темата продължава да е една от най-горещите и обсъждани в световния спорт, а в края на месец март на официалната страница на международния комитет излезе препоръка, гласяща следното:

"1. Спортисти с руски и беларуски паспорти могат да се състезават единствено като индивидуални неутрални участници.

2. Отбори от спортисти с руски или беларуски паспорти няма да бъдат допускани до участие.

3. Спортисти, които активно подкрепят войната, няма да бъдат допускани до участие.

4. Спортисти, които имат договори с руската или беларуската армия или държавни агенции за сигурност няма да бъдат допускани до участие."

Официално и окончателно решение обаче все още липсва.

Към момента представителите и на двете държави продължават да търпят санкции на международно ниво, но разбира се не заради спортни провинения, а заради войната, която Русия започна с Украйна на 24 февруари миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase