Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Надеждата за оцелели от потъналия плавателен съд с мигранти край бреговете на Гърция намалява. През последното денонощие няма открити оцелели. 78 са потвърдените досега жертви. В неизвестност са 568 души.

Oще по темата
Емоционална среща се състоя между двама братя - сирийски бежанец откри брат си сред оцелелите при трагедията южно от Пелопонес. Фади, който е дошъл от Нидерландия, прегръща своя 18-годишен брат Мохамад през портата на пристанище Каламата. Мохамад е сред оцелелите мигранти, които бяха настанени в лагер край Атина, предаде БНТ.

"Мигрантите бяха транспортирани с автобуси, осигурени от кметството в Каламата. Ще преминат процедури за установяване на статута им според гръцките закони и ще се реши какво ще правят", обясни Йоргос Фавас - заместник-кмет на Каламата.

Арестувани бяха 9 души, повечето египтяни, заподозрени за трафик на хора. Смята се, че са набирали клиенти през сайт. Получавали са между 4000 и 6000 евро на човек за превоза.

Съпругът на една от изчезналите след трагедията жени потвърждава, че тя е платила огромна сума, за да се качи на фаталното корабче. Касам е от Сирия и за последно се чул със съпругата си Израа преди осем дни.

"Трябваше да плати 4500 долара. Не получихме одобрение на молбата ѝ за убежище в Германия, където работя. Заявлението се забави и не получихме документа", разказва Касам Абозеед, съпруг на изчезнала жена.

Гръцките власти отрекоха и версия, че причина за трагедията е намеса на бреговата охрана. В Атина се проведе протест след една от най-големите трагедии с мигранти, опитващи се да достигнат европейския бряг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

toti

преди 11 месеца

Тези трупове ще се видят и по Гръцките плажове най скоро време...???

26

Анонимен

преди 11 месеца

Послъгват за броя на мигрантите. Няма такива кораби със 700 човека. Къде ще ги натоварят...

25

Ахмат Козар

преди 11 месеца

До16Ако се срамуваш от това че си Българиннямаш място във България Но не обиждай всички Българи много от тях са достойни Хора за уважение нр6тастнико

fallback