Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Успешно са изведени основно граждани на страни от Персийския залив, но има и от България. Саудитското външно министерство съобщи, че те са в безопасност.

Пореден ден нови сблъсъци в Судан, където двама от най-влиятелните генерали в страната се сражават за надмощие повече от седмица. Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните семейства от Хартум, потвърди президентът Джо Байдън.

"Американското командване в Африка следи ситуацията, подготвяме се за различни непредвидени ситуации", заяви пресскеретарят на Белия дом Карин Пиър, предаде Bulgaria ON AIR.

Обстановката в Судан остава напрегната на фона на постоянното нарушаване на тридневното примирие, което трябваше да влезе в сила от петък.

Повече от 150 души, включително дипломати и официални лица, пристигнаха невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. Сред тях има граждани на България и хора от още 66 националности от 12 държави. 91 души от евакуираните са поданици на Саудитска Арабия.

Според суданската армия предстои да бъдат евакуирани дипломати и граждани от Великобритания, Франция и Китай. Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Един от тях е Мохамед Ахмед - американски гражданин, роден в Судан, който се оказва в капан в собствената си родина, пристигнал за погребението на баща си.

"Вече 6 дни сме без вода. В капан сме. Надявам се всичко тук да приключи скоро и да се прибера у дома", каза Мохамед.

Международното летище Хартум е затворено, пътищата са блокирани. Няма вода, има постоянни прекъсвания на електричеството. Суданските въоръжени сили и техните противници от Силите за бърза подкрепа си отправят взаимни обвинения за нарушаването на примирието. От началото на сраженията повече от 400 души са загубили живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase