Снимка: БГНЕС

Вулканът в Камчатка изригва, а височината на изхвърляне на пепел достига около 20 хил. метра над морското равнище, съобщиха руските държавни медии.

"Според сеизмичните данни височината на изхвърляне на пепел е била около 20 хил. метра над морското равнище", се казва в съобщение на Единната геофизична служба на Руската академия на науките.

По-рано Институтът по вулканология и сеизмология на Далекоизточния филиал на Руската академия на науките съобщи, че изригването на Шивелуч е достигнало пароксизмален стадий (спускане на потоци от нагорещена до червено маса от склоновете) и височината на облака от пепел е 15 км.

Институтът отбеляза, че към момента на вулкана е присвоен най-високият "червен" код за опасност за авиацията. "Нагорещените до червено потоци могат да изминат разстояние до 20 км и да блокират магистралата Петропавловск-Камчатски-Уст-Камчатск", се казва в доклада.

"Небето в радиус от няколко десетки километра от вулкана, включително над селата Ключи и Козиревск в Уст-Камчатски район, е покрито с облак от пепел. Гръмотевици гърмят поради електростатичното напрежение в облака от пепел. В района на село Ключи и село Майское започна да се образува облак от пепел", пише ръководителят на област Уст-Камчатка Олег Бондаренко.

По думите му комисията по извънредни ситуации към администрацията на Уст-Камчатски район е взела решение да преустанови учебните заведения в района. На жителите е препоръчано да си останат по домовете и да не напускат излишно помещенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase