Снимка: Pixabay

През февруари 2023 г. е отчетено понижение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.8%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали  и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение съответно с 1.2 и с 0.7%, съобщи НСИ.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали намаление е регистрирано при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1.1%. Нарастване на оборота се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%.

През февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%, търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.9%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 2.0%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 54.2%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - със 7.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase