Снимка: БГНЕС

Италианският бивш министър-председател Силвио Берлускони, който е в болница заради левкемия и белодробна инфекция, се постепенно подобрява, предаде АФП.

Лекуващите лекари изразяват "предпазлив оптимизъм" за състоянието му.

Берлускони, милиардер и голяма фигура в италианската политика, е в интензивното отделение на миланската болница "Сан Рафаеле" от няколко дни.

"През последните 48 часа се наблюдава прогресивно и стабилно подобряване на функциите на наблюдаваните органи", заявиха лекарите му.

Лечението дава "очакваните резултати, което ни позволява да изразим предпазлив оптимизъм".

Той остава в отделението за интензивни грижи, казаха те.

Миналата седмица лекарите разкриха, че Берлускони се лекува от белодробна инфекция и страда от хронична миеломоноцитна левкемия (ХМЛЛ) - рядък вид рак на кръвта, засягащ предимно възрастни хора.

Трикратният премиер, който в момента е сенатор и лидер на крайнодясната партия "Форца Италия", е с влошено здраве през последните години, което се изразява в чести престои в болница. Той рядко се появява на обществени места.

Последното му приемане в болница се случи само седмица след като беше изписан след четиридневен престой.

Наричан "безсмъртния" заради дълголетието си в политиката, самоизградилият се медиен магнат предизвиква както бурно възхищение, така и презрение от страна на италианците, тъй като многобройните му бизнес и политически успехи са съпътствани от продължили десетилетия съдебни битки.

Форца Италия е младши член на дясното коалиционно правителство на министър-председателя Джорджия Мелони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase