Снимка: Pixabay

Седем браншови организации поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков.

„В сектор плодове и зеленчуци има да се реши огромен проблем”, каза председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев пред Нова телевизия.

Заради ниските температури миналата седмица голяма част от плодните дръвчета са измръзнали. „Кайсията е почти масово унищожена. На места има останали плодове. Ранните сортове на черешата са почти на 100%, както и прасковата”, допълни Колев.

Докато стопаните отчаяно търсят оцелял цвят по дърветата, помощ от държавата не било ясно ще има ли и за кого. „Има помощ за 100% пропаднали площи, но има градини, пропаднали на 90% и с протокол за 90% те нямат право на помощ. Такива производители са много, а те са гръбнакът на производството”, добави председателят на Съюза на дунавските овощари.

През седмицата се е състояла среща със заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков, на която представители на седем браншови организации не били допуснати, твърдят овощарите. Те настояват да обсъдят проблемите в сектора

„Седем браншови организации са абсолютно изолирани от тази среща. Дори е казано, че ако отидат на нея, няма да бъдат допуснати, което е абсурдно. Настояваме за среща, искаме да направим такава, защото проблемът е сериозен и той трябва да бъде решен. В противен случай, тласкаме много производители към фалит”, категоричен е Колев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase