Снимка: Pixabay/Valiphotos

Мъж в Индия се зарази с растителна гъбичка за първи път в света. Това напомня на сюжет от популярния сериал "Последните оцелели".  Пострадалият е на 61 години постъпва в болница с оплаквания подобни на грип, които не отшумявали три месеца. Това съобщава специализираното списание Medical Mycology Case Reports.

Част от симптомите на заразения са кашлица, дрезгав глас, затруднено преглъщане, болки в гърлото и умора. Мъжът не е имал някакви придружаващи заболявания, които да го излагат на риск.

Лекарите правят пълни изследвания на мъжа и установяват, че в областта на гръдния кош няма нищо необичайно, но резултатите от компютърната томография показват паратрахиален абсцес в областта на гърлото. Този вид инфекция може да доведе до фатален край, ако не се лекува, добавят лекарите.

Затова веднага е започнало лечение с антибиотици и премахване на гнойта. Тя е изпратена за изследвания в центъра за сътрудничество на Световната здравна организация в Северна Индия. Мъжът приемал специални противогъбични лекарства около два месеца, като лечението е успешно.

Лекарите диагностицирали мъжа с Chondrostereum purpureum - растителна гъбичка, която причинява болестта на "сребърните листа" при растенията.

Предполага се, че пациентът се е заразил по време на работата си. Той е миколог и се занимава с изследване на растения. Дълго време той е работил с плесени, дрожди и гъбички.

Според експерти случаят предизвиква сериозна загриженост сред лекарите, тъй като доказва, че инфекцията може да засегне както здрави хора, така и такива, които страдат от проблеми с имунитета. Те подчертават, че глобалното затопляне може да отвори „Кутията на Пандора“ за нови гъбични заболявания.

Затоплянето ускорява броя на мутациите, които биха могли да увеличат резистентността към лекарства и да помогнат на гъбичките да се адаптират, за да оцелеят в човешкия организъм, предаде bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase