Снимка: БГНЕС
fallback

Издаването на международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин ще има отрицателни последици и само ще удължи войната в Украйна, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Асошиейтед прес.

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер в петък, като го обвини във военни престъпления. МНС го обвинява, че носи лична отговорност за отвличането на деца от Украйна по време на широкомащабното нахлуване на Русия в съседната страна, започнало преди почти 13 месеца.

Oще по темата
Но сръбският президент популист Александър Вучич, който в миналото се хвалеше с личните си отношения с руския лидер, разкритикува решението на съда, отбелязва АП.

"Смятам, че издаването на заповед за арест на Путин, без да навлизам в правни въпроси, ще има лоши политически последици и говори за това, че има голямо нежелание да се говори за мир и за примирие" в Украйна, заяви Вучич пред журналисти в Белград.

"Въпросът ми е сега, след като го обвинихте в най-големите военни престъпления, с кого ще говорите сега?", отбеляза той.

"Наистина ли смятате, че е възможно да победите Русия за месец, три месеца или година?", попита той и добави: "Няма съмнение, че целта на тези, които направиха това, е да затруднят общуването на Путин, така че всеки, който разговаря с него, да е наясно, че той е обвинен във военни престъпления."

Запитан дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Сърбия, Вучич заяви, че това е "безсмислен въпрос, защото е ясно, че докато конфликтът в Украйна продължава, Путин няма къде да отиде".

(БТА, Ваня Накова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 година

До stoedin - Поредният наивник, който още вярва в дядо Коледа хахаха "Путин ли, Мутин ли - вършат си работата. Точка." - И какво, ти си мислиш, че видиш ли някакви съвестни съдии са стигнали самостоятелно до извода, че Путин е направил нещо и трябва да бъде осъден, а не, че това е политическа поръчка, така ли? хахахахахахаахахах ... Написа ли вече писмо до дядо Коледа, какво да ти донесе за подарък или ще го направиш по-нататък? ... :) ... Не се чуди защо ти се подигравам. Сам си си виновен.

48

Удариха Европа

преди 1 година

FBI да арестува наалниците на ПУТИН от САЩ и техните служители в Германия..ДАват нареждания на американски англииски и нанемски за военен терор срещу Украйна и с цел щети за десетки трилиони на Европейските страни,РУсия и БЕларусия..За пореден път спец службите на Русия не ареструваха подставени на власт предатели и наркомани..Сегашните наркомани окупирали Кремл са подставени от диверсанти 1999 /окупирали СССР 1991.ДА се направят тестове за наркотици на всички терористи от Кремл и Киев.видео

47

stoedin

преди 1 година

Щом смятат че путин има за какво да бъде обвинен - разбира се, че ще издадат заповед за арест. това им е работата на хората. Путин ли, Мутин ли - вършат си работата. Точка. Друг е въпросът дали ще има смелост да се яви и да докаже ако е невинен. По-скоро - не.

fallback