Снимка: Pixabay

"Таванът на надценката ще удари малките магазини, не големите вериги. Веригите от иконимии на мащаба могат да намерят как да го понесат този удар, но ограничение на надценката на стоките в едно квартално магазинче може да бъде много пагубно за него. Хубаво е, че вече не се говори за цялостен таван на цените. Това беше много глупава идея", коментира пред БНР икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Още по темата

Покачването на цените и повишаването на доходите вървят със сходни темпове, подчерта той.
"Заплатите растяха почти с темпа на инфлация. Това се вижда и от състоянието на пазара на труда - безработицата у нас си остава рекордно ниска. Политиките на наливане на пари в икономиката при пандемията, за да няма скок в безработицата, се оказаха успешни", посочи той.

По думите на Георги Вулджев все още инфлацията остава на високи нива и ще отнеме време, според него поне една година, с "такива темпове да стигнем до 2-3% инфлация, каквато беше нормата".

"Забавянето на инфлацията не означава нито стопиране на ръста в цените, нито поевтиняване, а означава че покачването на цените леко се забавя и няма да е така ускорено, както беше преди няколко месеца", каза Вулджев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase