Снимка: БГНЕС

Разковничето за акцията на Европейската прокуратура, ДАНС и ГДБОП в ТЕЦ-ове у нас трябва да се търси в съдебната система и изпълнителната власт. Такова мнение изрази  енергийният експерт Красимир Манов пред Нова телевизия.

Според него става въпрос за грандиозна измама и осигуряване на „чадър”.

„Както се казва, кучето е заровено много по-дълбоко. Търговия с парникови газове и въглеродни емисии – става въпрос за милиарди на година. Всеки, който излъчва такива емисии, трябва да си купува въглеродни квоти, които бяха 10-15 евро преди. Миналата година средната им цена е между 80 и 100 евро за тон. Става въпрос за огромно укриване на въглеродни емисии. Дори не са издавани фактури на физическите лица. Става въпрос за един от най-приближените хора на властта през всичките години. Логично е да си зададем въпроса защо Прокуратурата и правителството са проспивали това. Има сигнали, отиват в съда и всички дела срещу Ковачки падат. Огромен чадър, който се осъществява цялостно – в съдебна система, прокуратура, изпълнителна власт”, коментира Манов. По думите му това е „върхът на айсберга”.

„По-надолу стои търговията с ток. Става въпрос за фиктивен износ. Дано Европейската прокуратура се заеме с този въпрос. Преди време един човек, който дълги години е работил в разузнаването, ми каза така „Г-н Манов, от всички пари от Европа, които влизат в България, половината директно през фирми, близки до ДПС, заминават за Русия. Останалото се разделя между двата клана на двамата, които дълги години управляваха България”, каза още енергийният експерт.

По думите му последствията за страната ни може да бъдат жестоки. Възможно е Европа да наложи санкции на България. Въпросът е докъде  ще стигне това разследване, уточни Манов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase