Снимка: БГНЕС
fallback

В случай на голямо земетресение в Румъния с магнитуд 7,4 - 8,1 по скалата на Рихтер над 350 000 жилищни сгради ще бъдат сериозно повредени, а броят на тежко ранените или загинали хора ще надхвърли 45 000. Това се казва в доклад на Генералния инспекторат за извънредни ситуации на Министерството на вътрешните работи, озаглавен "Национална концепция за постсеизмичен отговор" и цитиран от Диджи24 и БТА.

Окръг Бузъу би пострадал най-много, следван от Прахова, Галац, Букурещ и Вранча с 39 000, 37 000, 35 000 и 33 000 повредени сгради. Данните съответстват на оценката от края на 2021 г., но през януари 2022 одит на Сметната палата сочи, че ситуацията е много по-лоша, отбелязва Диджи24.

Една трета от болниците в Букурещ или 36 процента могат да бъдат сериозно повредени от силно земетресение, показват още данните. От 55 лечебни заведения в румънската столица, 20 са изложени на сеизмичен риск. 12 болници са са класифицирани с най-високата степен на сеизмична опасност.

Данните от доклада показват още, че от общия брой убежища за Гражданска защита - 1106 (публични и частни) с капацитет 171 805 души - функционират само 60%. На национално ниво няма национална банка за кръв, плазма и стволови клетки. Министерството на здравеопазването разполага с ограничени запаси от лекарства, санитарни материали и оборудване, необходими за предоставяне на спешна медицинска помощ, сочат тревожните данни.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 година

За тези цени които искат на квадрат в София, трябва да заложат 98% гаранция при земетресение, но уви. Материала при строежите е толкова оскъден, че ще падат като домино, отделно сградите са една до друга без нужното отстояние и хората няма къде да отидат на безопасно пространство. Грабеж и алчност 33 г. безхаберие от институциите.

15

Риа

преди 1 година

Не,дърпай дявола за опашката...

14

Вранча

преди 1 година

Не си играйте с изследвания, защото ще се случат. По-добре три пъти се прекръстете

fallback