Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Видеозаписът с мнимата екзекуция на чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заснет в Стокхолм, е саботаж срещу Швеция и Финландия по пътя на двете страни към НАТО. Това заяви днес шведският премиер Улф Кристершон на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По отвратителен начин бе изразено мнение по повод очакването на Швеция да се присъедини към алианса. Това е ужасна постъпка - имитация на екзекуция на държавен глава. Разглеждаме случая много сериозно. За нас това е саботаж срещу Швеция и Финландия. Разбирам реакцията на Турция, ние също бихме реагирали така, добави Кристершон.

Oще по темата

По повод началото на Шведското председателство на Съвета на ЕС той посочи, че подкрепата за Украйна остава водеща цел за Стокхолм. Победата на Украйна в тази война е жизненоважна, допълни шведският премиер. Той настоя ЕС да остане единен в подкрепата си за Киев и да избягва разделенията, особено когато Москва преследва такава цел. Съдбата на Украйна е и съдбата на Европа, обобщи Кристершон.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е успял от началото на войната в Украйна да намали с 80 на сто вноса на руски газ, както и да спести 20 на сто от използваната доскоро енергия. По нейните думи производството на възобновяема енергия е било удвоено, но е необходимо да бъде увеличено четири пъти. Цената на газа днес е по-ниска от стойностите преди войната, европейските газови хранилища са пълни до 83 на сто от обема, отбеляза председателят на ЕК.

Трябва да продължим да увеличаваме натиска над Русия, призова Фон дер Лайен. Тя изрази очакване наесен да бъде представена положителна първа оценка за готовността на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС./БТА, Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Индиански план

преди 1 година

Гледаме с надежда великата украинска армия,която освобождава своята родина от всичко руско,включително половината от своето население,което също е руско После ще отиде да освободи и стария континент от тези,които не са кореннищ жители,а накрая ще помогне на братята индианци да освободят своите земи от всички,които не са индианци.Слава на героите!

27

Стайко

преди 1 година

Провокация на Путинова Русия то вече и децата са на ясно с всичките игри който се правят от там и внедряват у нас с тяхните агенти у нас и по света.И Ердоган го знае сигурно и ще направи заключения защото Швеция не е заплаха за Турция но Путин да.макар и много импотентен военно и икономически.

26

ДОСТ

преди 1 година

ДА ПОДКРЕПИМ ЛИ ТЯХНАТА КАНДИДАТУРА ЗА НАТО? ТЕ ИЗДЪРЖАТ И ПОДДЪРЖАТ ПКК И ИСКАТ В НАТО. ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.

fallback