Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз произнесе първото си коледно послание. В него той говори за кризата и покачващите се разходи за живот.

Монархът говори за "голямото безпокойство и трудности" за онези, които се борят да "платят сметките си и да запазят семействата си нахранени и на топло". Докато той говореше, се появяваха изборжения на хранителни банки и помощ за бездомните. Речта бе записана в параклиса Сейнт Джордж, Уиндзор.

Той отдаде почит на майка си кралица Елизабет, която е погребана в параклиса. Покойната кралица беше пионер в телевизионното кралско обръщение на Коледа и използва това, което трябваше да стане нейното последно послание миналата година, за да говори за "предаване на щафетата" на следващото поколение.

Темите на речта на краля засягаха някои от неговите каузи и вярвания - загриженост за хората в неравностойно положение, важността на обществената служба и подкрепата на мултирелигиозния подход към религията.

Само "работещите кралски особи" се появиха на екрана в предаването на краля, включително кралицата-консорт, принцът и принцесата на Уелс, графът на Уесекс и принцеса Ан. Това означава, че принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, не бяха споменати. Херцогът на Йорк, Андрю, също не беше включен.

Във време на индустриални конфликти и финансов натиск, посланието на краля се фокусира върху онези, които подкрепят хората в нужда.

"По-конкретно искам да отдам почит на всички тези чудесно мили хора, които толкова щедро дават храна или дарения, или тази най-ценна стока от всички, своето време, за да подкрепят тези около тях в най-голяма нужда", каза кралят.

Съобщението беше придружено от снимки на благотворителни организации, даващи храна на бездомни и доброволци, помагащи на хранителна банка.

Бъкингамският дворец съобщи, че средствата, дарени след смъртта на покойната кралица, са били дадени на благотворителна организация, помагаща на тези, които не могат да плащат сметките за енергия.

Кралят се събра с други висши членове на кралското семейство в Сандрингам, Норфолк, за Коледа и по-рано присъства на традиционната коледна служба за първи път като монарх.

Кралят похвали службите за спешна помощ, които "работиха неуморно, за да запазят всички ни в безопасност", учителите и здравния и социален персонал.

Миналата година се оказа последното коледно послание на покойната кралица и кралят си спомни "любовта и съчувствието", последвали смъртта й през септември.

"Коледа е особено трогателен момент за всички нас, които сме загубили близки. Ние усещаме липсата им във всеки познат момент от сезона и си спомняме за тях във всяка съкровена традиция", каза кралят. Стоейки "близо до мястото, където моята любима майка, покойната кралица е положена да почива с моя скъп баща", той говори за вярата на майка си в Бог, както и за нейната "вяра в хората".

Посланието подчертава общностната работа на религиозните групи и кралят, освен че утвърждава собствената си християнска вяра, разшири това и към други религии.

Той говори за "сърдечната солидарност", показана от "църкви, синагоги, джамии и гурдвари".

Кралят описа колко трогнат е бил да отиде до родното място на Христос във Витлеем: "За мен означаваше повече, отколкото мога да изразя, да стоя на това място."

Речта на краля продължава традиция, датираща от 90 години, с първото кралско коледно предаване, изнесено по радиото през 1932 г. от Джордж V. Първото телевизионно предаване е представено от Елизабет II през 1957 г.

Що се отнася до промените в стила, кралят изнесе първото си послание прав, а не официално обръщение зад бюрото, а темите му бяха насочени към по-актуални социални проблеми. Но имаше много традиции, които бяха спазени. Това беше коледно послание, произнесено в параклис с хорово пеене, засягащо темите за вярата, надеждата и важността на служенето на другите.

Хорът завърши, както миналата година за последното послание на кралицата, пеейки коледната песен O Little Town of Bethlehem, като кралят изтъкна нейното послание за светлината, побеждаваща тъмнината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase