Снимка: БГНЕС

Кирил Петков е станал жертва на хакерска атака, докато е бил премиер. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" е подал сигнал в прокуратурата веднага, след като разбрал, че са хакнали профила му в Telegram. Извършителят е ясен, a прокуратурата го освободи срещу парична гаранция от 2000 лв.

Хакерската атака е засечена в началото на март. По информация на Bulgaria ON AIR от профила на Кирил Петков са изтеглени клипове, снимки и лична кореспонденция. Разследването се води от Окръжната прокуратура в Благоевград. Разследващите органи потвърдиха за случая, но отказaха коментар. За деянието e oбвинeн е 31-годишен IT специалист, а поръчител е бизнесмен от Дубай.

Самият Кирил Петков не разкри подробности с аргумента, че историята е стара. По информация от разследването хакерът е проследявал кореспонденцията на Петков реално време, създавайки т.нар. "огледален акаунт". Според IT специалиста Спас Иванов има три начина това да стане.

"Може да бъде оторизирано устройство, когато той не е до телефона си, това става за няколко секунди. Другият вариант, който много често се използва напоследък, е класически фишинг. Трети вариант е дублиране на сим картата, който е малко по-сложен и изисква съдействие от мобилен оператор. Във всеки случай обаче следи остават", поясни той.

По думите на специалиста такива действия изискват някой да има физически достъп до телефона на Петков, а това са ограничен кръг лица.

Обвиняемият Любослав Механджийски е бил задържан за кратко, след което е освободен срещу парична гаранция от 2000 лв. Поръчителят му от Дубай е бил разкрит след прилагане на Специални разузнавателни средства (СРС).

"Истината е, че нашето законодателство е доста либерално по отношение на киберпрестъпленията, кражби на самоличност и кражба на данни", отбеляза Иванов.

От прокуратурата не уточняват дали Механджийски е съдействал, или се е възползвал от правото си да не дава обяснения на този етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase