Снимка: Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от повишаващата се устойчивост към антибиотиците при хората, предаде БТА като се позова на ДПА.

Институцията публикува нов доклад, който разкрива "нарастващата резистентност към антибиотици за бактериални инфекции при хората" в световен мащаб.

Според експерти на СЗО антибиотичната резистентност е "глобална заплаха" както за общественото здраве, така и за икономиката.

По данни на организацията 1,3 милиона души умират всяка година, защото антибиотиците не са ефективни в борбата с инфекциите, от които страдат.

В Европейското икономическо пространство здравните последици от антибиотичната резистентност са сравними с тези от грип, туберкулоза и ХИВ/СПИН взети заедно, казват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Според доклада на СЗО за антимикробната устойчивост "високи нива (над 50 на сто) на резистентност са докладвани при бактерии, които често причиняват инфекции на кръвта в болниците."

Отчетено е увеличение на подобни случаи с най-малко 15 процента в сравнение с нивата през 2017 г., казват още от организацията.

Това може да се дължи отчасти на "повишеното лечение с антибиотици по време на пандемията от КОВИД-19".

От СЗО подчертават необходимостта от по-добри данни, тъй като настоящата картина може да бъде изкривена заради ниското покритие на тестовете.

Китай например не е сред 127-те страни, които са дали информацията за базата данни на СЗО.

От СЗО казват, трябва да се предприемат незабавни действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase