Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Украинските сили за сигурност са извършили обиски в сградите на Украинската православна църква в Ривненска, Житомирска и Закарпатска област, съобщиха властите в страната.

В изявление в Telegram Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че в девет религиозни обекта се провеждат "контраразузнавателни дейности".

В обиските са участвали и полицейските сили и националната гвардия на страната, отбелязаха от СБУ, като добавиха, че претърсването е организирано "с цел откриване на лица, замесени в незаконни дейности, и предмети, забранени за разпространение".

На 23 ноември партията "Европейска солидарност" в Украйна, ръководена от бившия президент Петро Порошенко, обяви законопроект за забрана на дейността на Руската православна църква в страната.

Това се случи ден след като СБУ извърши обиски в Киевската печерска лавра наред с други манастири, като Коретския манастир "Света Троица" и помещенията на Сарненско-Полската епархия.

Силите за сигурност твърдят, че са открили проруска литература, пари в брой и фалшиви документи при обиските в сградите на църквата, която през май обяви, че прекъсва връзките си с Руската православна църква след войната на Русия срещу Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Пижо

преди 1 година

Открили проруска литература... предимно художествена. Откритите книги били на Тургенев, Пушкин, Горки...

23

ЙОРДАН 2022

преди 1 година

Warnings about !!!Украйнската православна църква е Велико Българска създадена след заповед на Светия дух потвърдена от Негово Величество с цел блокиране проникването на оапсни създания северно от Средиземно море.Гръкоманската православна църква е прокарана НЕЗАКОННО след патена диверсия на обсебени о т масови убиици от Киевска Русия по времето на Смърта на СВЕТИ ЦАР /ХАН ВеликоБЪлгарски ПЕТЪР 968 година.. Вижте колко хиляди жълтици са платили престъпниците на власт в Константинол !!!

22

Анонимен

преди 1 година

До 24:Въобще не си запознат.Трябва ти лечение и то спешно!За украинските църкви не знам,но нашите българските не са обвързани по никакъв начин с руските.За 500 г. турско робство сме се научили как да сме самостоятелни и да не ни убият вярата.Комунизмът когато е бил не е успял да забрани църквите при нас така че ,драги станисте,не си мечтай!Господ ще те накаже за това,че носиш *** черна душа и разпространяваш долни измислици!

fallback