Снимка: БГНЕС
fallback

Испания вдигна нивото на сигурност в правителствените сгради и посолствата след откриването на шест писма-бомби и запалителни устройства през последните седем дни, включително едно, което избухна в посолството на Украйна в Мадрид в сряда, и друго, което беше открито в посолството на САЩ в четвъртък.

Устройствата са изпратени и до министър-председателя, министерството на отбраната, оръжейна компания, която произвежда ракетни установки, дарени на Киев, и военна база близо до испанската столица.

Испанският държавен секретар по сигурността каза, че първоначалният анализ предполага, че пакетите са изпратени от Испания.

"Те са подобни на вид кафяви пликове", каза Рафаел Перес в Мадрид. "Ние сме в ранен етап от нашето разследване. Въпреки че има признаци, че са дошли от испанска територия, нека бъдем благоразумни."

Перес каза, че все още няма достатъчно причини за повишаване на нивото на терористична заплаха и правителството не знае за подобни пакети, изпращани до други страни.

Най-висшият наказателен съд на Испания, audiencia nacional, води разследване по въпроса и експерти ще изследват пликовете за ДНК и сравнение на почерка.

Писмото-бомба в украинското посолство избухна, когато беше отворено от служител в сряда, причинявайки леки наранявания на ръцете на служителя и накара Украйна да предупреди своите дипломати да засилят предпазните мерки за сигурност.

Вторият, открит часове по-късно в Instalaza, оръжейна компания в Сарагоса, в региона Арагон, която произвежда ракетни установки C90, беше деактивиран от офицери от бомбен отдел.

В ранните часове на четвъртък полицията беше извикана във въздушната база Torrejón de Ardoz, след като системите за сигурност там откриха подозрителен пакет.

В четвъртък сутринта стана ясно, че писмо, съдържащо "пиротехнически материал" и адресирано до министър-председателя Педро Санчес, е било прихванато на 24 ноември в двореца Монклоа, неговата официална резиденция.

Малко след това министерството на отбраната съобщи, че подозрителен пакет е бил открит в 9 сутринта, което накара офицерите от бомбения отряд да се обадят. То беше адресирано до министъра на отбраната Маргарита Роблес. Друго устройство в подобен плик е намерено в американското посолство в 12:30 ч. в четвъртък и е "неутрализирано" от полицията, според вътрешното министерство.

Министерството каза, че откриването на пакета Moncloa го е накарало да нареди незабавно затягане на мерките за сигурност в обществените сгради, особено що се отнася до пощенските чекове.

Говорител на министерството каза, че рентгеновите снимки са показали, че пликът, изпратен до сателитния център на Европейския съюз в базата Торехон де Ардос, съдържа някакъв механизъм.

„Служители както от националната полиция, така и от гражданската гвардия отидоха в базата, за да изолират района, а полицейски следователи анализират плика, който е адресиран до сателитния център“, каза той.

Предварителните разследвания предполагат връзка между първите две писма, тъй като и двата плика носят един и същ обратен адрес.

Посланикът на Украйна в Испания Сергей Похорелцев каза, че първият подозрителен пакет е бил адресиран до него и е бил предаден на коменданта на посолството.

"Пакетът съдържаше кутия, което предизвика подозрения у коменданта и той реши да я изнесе навън, без да има никой наблизо, и да я отвори", каза Похорелцев пред украинския новинарски сайт "Европейска правда".

"След като отвори кутията и чу последващо щракване, той я хвърли и след това чу експлозията... Въпреки че не държеше кутията по време на експлозията, комендантът нарани ръцете си и получи сътресение."

Служителят е откаран в болница Nuestra Señora de América и изписан малко след това.

Роза Серано, делегат на испанското централно правителство в Арагон, каза, че оръжейната компания в Сарагоса се е свързала с полицията, след като е получила писмо, което не е очаквала.

"Беше плик с размери 10 см на 15 см и дебелина малко повече от сантиметър", каза Серано пред радиостанция SER. "Пликът беше прегледан и рентгенов и беше установено, че съдържа малък заряд, предназначен да предизвика експлозия, когато бъде отворен. Не знаем какъв тип експлозив беше."

След откриването на първия пакет украинският външен министър Дмитро Кулеба призова всички посолства на страната да затегнат мерките за сигурност.

Министърът също така призова испанските си колеги да предприемат спешни мерки за разследване на атаката, като добави, че който и да е отговорен, "няма да успее да сплаши украинските дипломати или да спре ежедневната им работа по укрепване на Украйна и противодействие на руската агресия".

Руското посолство в Мадрид публикува изявление в четвъртък, изразяващо своето "пълно осъждане … [на] всякаква заплаха или терористичен акт – особено тези, насочени към дипломатическите мисии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

Що е то псим-бомба? А)калинка? Б)кола? В)улика за невеж журналист?

10

Анонимен

преди 1 година

Испания прояви нечуван героизъм като откри шест псима-бомби за 7 дни, но това не й помогна в мача на световното срещу Япония.

9

Рашистката наглост

преди 1 година

В действие !

fallback