—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

ѕеченото за вечер€ може да съдържа над 230 000 микрочастици пластмаса, съобщи сайтът на „ƒейли мейл“. —поред учените €денето на тази храна всеки ден може да се равн€ва на поглъщането на две найлонови торбички годишно.

»зследването е проведено от екип на университета в ѕортсмут.

ћикрочастиците пластмаса са с дължина, по-малка от 5 мм. «а да провер€т как пластмасата си намира път към храната, репортерът на предаването „ƒобро утро, Ѕритан舓 ћишел ћорисън и нейните деца приготв€т две еднакви €сти€ за вечер€, включващи печено пиле, картофи, моркови, броколи и йоркширски пудинг.

ѕървото €стие е приготвено от продукти, опаковани в пластмаса. ѕродуктите, използвани за второто, не са били опаковани. –езултатът показва, че €стието, за което са използвани опаковани продукти, съдържа седем пъти повече микрочастици пластмаса в сравнение с другото.

—поред учените опаковките са най-лесни€т път, по който пластмасата влиза в човешкото т€ло. ѕродуктите, които не са предварително опаковани в пластмаса, са с 37 процента по-евтини.

ƒ-р ‘ей  усейро, експерт по замърс€ването на околната среда от университета в ѕортсмут, каза, че освен опаковките другите начини за попадане на пластмаса в храната на човека е чрез почвата в растителната храна и чрез пашата на животните в месната. ¬ъв въздуха също се съдържат микрочастици пластмаса. ѕластмасата може да попадне в организма и чрез н€кои съдове за готвене.

ƒ-р  усейро об€сни, че обикновено съдържанието на пластмаса в храната се изследва в лабораторни услови€. —ега, чрез експеримента с печеното за вечер€, приготвено в обикновена кухн€, става €сно, че пластмасата прониква в храната едновременно през продуктите, опаковките, въздуха и съдовете.

»зследването показва и че хората поглъщат доста по-малко микрочастици, когато не използват опаковки.

ѕрофесор Ўаи —ебастиан, гастроентеролог в университетската болница в ’ъл, допълни, че „ключът е да разберем какво причин€ва пластмасата на т€лото.“ ƒепутатът от  онсервативната парти€ јлберто  оста, председател на парламентарната група за микропластмаса на всички партии, каза, че все още не е €сно какъв ефект причин€ва пластмасата в организма, но всички нови изследвани€ по този въпрос са добре дошли.
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase