Снимка: БГНЕС

Ден след като отборите на Иран и Уелс отпаднаха от Световното първенство по футбол, ФИФА обяви, че атрибутите с цветовете на дъгата и плакатите в подкрепа на протестите в Иран ще бъдат позволени на стадионите, съобщи агенция АП, цитирана от БТА.

Досега охраната на стадионите, организирана от властите в Катар, не допускаше атрибути с цветовете на дъгата в подкрепа на разнообразието и плакати като "Жени. Живот. Свобода" да се появяват на трибуните.

През първата седмица на турнира седем европейски отбора, сред които и Уелс, изгубиха борбата да носят многоцветни капитански ленти от кампанията One Love по време на мачовете, а фенове се оплакаха, че не могат да носят символи в защита на равноправието на LGBT общността заради консервативното ислямско емирство.

Мачът между отборите на Иран и САЩ във вторник бе наситен с емоции сред иранските фенове, някои от които бяха дошли в Катар не само да подкрепят отбора си, но и да протестират със знамена и плакати.

"ФИФА е наясно с някои инциденти, при които разрешени атрибути не са били допуснати до стадионите, се казва в изявление на световната футболна централа. - ФИФА получи уверение от властите, че охраната на стадионите е била предупредена отново за правилата на Световното първенство в Катар. ФИФА продължава да работи в сътрудничество със страната домакин, за да осигури спазването на всички правила и протоколи", пишат още от централата в Цюрих.

 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 месец

ФИФА не бръсне Путин за слива. Той се бори за същите глупости за които се бори и исляма. Борба срещу свободата да избираш как да живееш.

11

Анонимен

преди 1 месец

Футболът винаги е бил политика. Създаден е работниците да си изкрещят адреналина на стадиона, а не срещу работодателите. Хляб и зрелище, нищо повече!

10

Анонимен

преди 1 месец

Защо изобщо им се разрешава на ТЕЗИ да си присвояват дъгата? Дъгата е за малките деца, не за сексуална употреба!