Снимка: БГНЕС

По време на преговорите си на 14 ноември в Анкара директорите на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъждали ядрената сигурност и ситуацията в Украйна. Това заяви самият Наришкин в интервю за агенция “Новости” и предупреди, че Полша подготвя анексиране на територии в Западна Украйна.

Сергей Наришкин посочи, че на срещата с Уилям Бърнс най-често употребяваните думи са били “стратегическа стабилност”, “ядрена сигурност”, “Украйна” и “киевски режим”. Ще припомня, че в интервю за агенция “Новости” в понеделник временно управляващата американското посолство в Москва Елизабет Руд отрече директорът на ЦРУ да е обсъждал с руския си колега ситуацията в Украйна.

Тогава Руд каза, че в дневния ред на преговорите са били въпроси, свързани с управлението на рисковете в ядрената сфера. Както и че Москва и Вашингтон запазват каналите за обсъждане на ядрената сигурност - нещо, което Наришкин потвърди в днешното си интервю.

Той каза още, че руското разузнаване разполага с информация за плановете на Полша да анексира Лвовска, Ивано-Франковска и по-голямата част от Тернополска област в Западна Украйна. За целта, твърди Наришкин, във Варшава било решено да се използва “успешният руски опит при връщането на изконни територии чрез провеждането на референдуми на тях”.

По думите му полските специални служби са подали на украинските медии информацията, че в Лвовска област се подготвя референдум за присъединяването ѝ към Полша. Целта била да се проследят реакциите както на регионалните играчи, така и на обикновените хора. Според Наришкин поляците бързали, защото се притеснявали, че в близките месеци големите натовски държави ще се опитат да се споразумеят с Москва, пренебрегвайки както украинските, така и полските интереси.

Коментари Напиши коментар

14

ссср 2.0

преди 1 месец

Конфликтът ще е вечен, ако елитът не се смени и в двете държави - с лява политика - комунисти. И самият конфликт ще ускори този процес на отхвърляне на капиталистическият елит в двете държави. Застой-1866-две-крачки-напред-1906-една-назад-1946-две-напред-1986-една-назад-2026-две-напред-2066-безкласово-общество - СЛАВЯНСКИ СЪЮЗ!

13

РУССКИЙ ОККУПАНТ

преди 1 месец

Дрън-дрън! На срещата в Анкара между ЦРУ и ФСБ, американците са се правили на "баси яката работа" като са разказвали приказки от "1001 нощ" какво очаква рашките ако не отстъпят от АЕЦ Запорожие и след евенуално възникнала ядрена авария от обстрел на ВСУ който ще се припише на Русия. Пет дни след това, две ракети истреляни от ПВО на Украйна мистериозно цопнаха в Полша и стана ясно че НАТО напълни памперса от страх.

12

Мотан Джоунс

преди 1 месец

Американците не знаят нищо