Снимка: БГНЕС

Общ преглед
13 души  са задържани при акция срещу разпространението на порнографски материали с участието на деца в страната, съобщиха на брифинг в Националната следствена служба заместник-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, представител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).
Още по темата
Предстои повдигане на обвинения. Сред задържаните има пилот от гражданската авиация, айти специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др.

Мъжете са на възраст между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50% от задържаните са семейни, с деца, повечето са с добри финансови възможности, каза Сарафов и добави, че наказанието, което могат да получат, е до шест години затвор, предава БТА.

При акцията са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от две до 10 години, които са от бившите съветски републики и Далечния изток. Ще се проверява дали има българчета сред тях.

Институцията прокуратура е стабилна и продължава да работи въпреки усещането за абдикация на държавните структури, коментира главният прокурор Иван Гешев, който дойде единствено за началото на събитието. Той добави, че работата по този случай е показала реалните проблеми и защо държавното обвинение настоява за всеобхватна правна реформа. По думите на Гешев наказанията за разпространение на порнографски материали "са символични, бих казал смешни".

В акцията, провела се тази сутрин, са участвали над 30 следователи, над 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи, претърсени са около 20 адреса, в различни градове в страната - София, Варна, Хасково и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар