Снимка: БГНЕС

Китайският лидер Си Дзинпин нахока Джъстин Трюдо, след като канадският премиер издаде подробности от срещата между двамата, дни след разговорите им на срещата на Г-20 в Бали.

Президентът Си каза на канадския премиер чрез преводача си, че това е неуместно и го обвини в липса на "искреност".

Той вероятно е имал предвид съобщенията, че Трюдо е обсъждал предполагаем китайски шпионаж и намеса в канадските избори по време на заседанието. Разговорите, които се проведоха при закрити врати, бяха първите за двамата от години.

На кадрите, заснети от журналисти на вече приключилата среща на световните лидери, президентът Си и Трюдо стоят близо един до друг и разговарят чрез преводач.

"Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това е неуместно", казва китайският лидер на Трюдо на мандарин. Камерата улавя рядък откровен момент на президента Си, чийто образ обикновено е внимателно подбран от китайските държавни медии.

След като се усмихва и кимва с глава, канадският премиер отговоря, като казва, че "в Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и ще продължим да го правим."

"Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които не сме съгласни“, добави той.

Преди Трюдо да успее да завърши, президентът Си прекъсва колегата си и го моли първо да "създаде условията" – накрая стиска ръката на Трюдо и се отдалечава.

Краткият, но показателен обмен подчерта напрежението между Китай и Канада, което се разраства след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж. По-късно и тримата бяха освободени.

Но напрежението наскоро се възобнови след арестуването на Юешън Уанг - служител на обществените услуги в Hydro-Quebec, който също беше обвинен в шпионаж.

Уанг "получи търговски тайни, за да облагодетелства Китайската народна република, в ущърб на икономическите интереси на Канада", се казва в изявление на канадската полиция.

По това време Трюдо и президентът Си бяха на срещата на Г-20 на индонезийския остров Бали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase