Снимка: архив, БГНЕС

"И полските лидери са много обрани в изказванията, и световните лидери, и всички говорят за инцидент. Не се говори за целенасочена атака срещу полска територия и това е много важно". Това каза в интервю за БНР Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност, след инцидента с попаднала в Полша ракета.

Още по темата
"Все още полските власти не са излезли с окончателни заключения – каква е ракетата, каква е траекторията, накъде е била изстреляна. Това очакваме да го видим", допълни той.

"Води се война с всички средства. Руски ракети поразяват в последните няколко седмици основно цивилни инфраструктурни обекти. Това, че ракета може да падне на територия на друга държава, това е рискът на войната", коментира Божилов.

Според него НАТО трябва да разположи повече системи за противоракетна отбрана, "каквито, за съжаление, повечето страни нямат".

"На нас ни трябват на източния фланг нови, съвременни сили, които могат да поразят всякакви ракети, независимо дали са изстреляни срещу територията, или са заблудени, за да не стават подобни инциденти", посочи експертът.

Йордан Божилов подчерта категоричната позиция на НАТО да не се въвлича във войната.

"НАТО няма да изпрати войски, НАТО няма да се вкара във война с Русия, защото това би означавало изключително сериозен риск за човечеството. Но това не означава, че НАТО няма да се защити и тук е ключовото", заяви Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase