Снимка: Getty

91 души от Сицилия, сред които и мафиоти, бяха осъдени на общо 660 години затвор в мащабен съдебен процес, който установи източването на милиони евро от ЕС, съобщиха западни издания.

Продължилото година и половина дело срещу общо 101 подсъдими от Месина приключи във вторник. Те бяха обвинени за редица престъпления като измами, изнудване, фалшифициране на документи и търгуване с наркотици. Съдебният процес е първият, който разкрива схема за измами, при която са били източени поне 5 млн. евро от фондовете за подпомагане на земеделци от ЕС , като парите отивали в джоба на двете мафиотски групи от планината Неброди, както и към политици и държавни служители.

Човекът "отговорен" за всичко това е Джузепе Анточи. Той живее под полицейска закрила, защото се изправи срещу мафията в Сицилия.

"Земята на мъртвите души", нарекоха нашия регион, това го написа един съдия в документите за предварителен арест на 94 души и конфискацията на 154 земеделски стопанства. Той цитира Гогол, за да поясни до каква степен тази прекрасна земя, най-красивата на света, населен в огромната си част от земеделци - нормални, честни хора, беше измъчвана и хората бяха тормозени от няколко мафиотски клана, които тогава бяха арестувани", каза Анточи в специално интервю за "120 минути" по Би Ти Ви.

"Главният герой в тази история не е Анточи, а мълчанието. Да, мълчанието през всичките тези дълги години, когато всички знаеха, но никой не искаше да говори. Това мълчание има други двама братя - страхът, който аз добре познавам, аз всеки ден живея с него, а също и толерирането на подобни действия. Тези парцели земя, в които бяха вписвани мъртви души, са били разпределяни от хора с "бели якички" - чиновниците, които раздаваха фондове, а ние трябваше да вземем решение да не мълчим, защото в света на мълчанието винаги има някой, който се превръща в мишена. Ясно е, че те бяха решили да ме спрат", каза Джузепе Анточи.

"Тук не говорим за милиони евро, а за милиарди евро, само в предишния програмен период в Сицилия се равнява на 5,3 млрд евро, както в Сицилия, Калабрия и други, това беше основният източник на печалби. Така че това беше темата на темите - мълчанието", добави Анточи.

"Щом разбрахме, че има праг от 100 000 евро ние взехме този закон и свалихме прага до нула. Ясно е, че след като вече не могат да ползват това раздаване на земеделски земи, това удостоверение от комисията "Антимафия" не им вършеше работа и не можеха да кандидатстват за европейски пари", разказа Анточи схемата за печалби.

През цялото време никой не е опитвал да го подкупи, каза той. "Те мислеха, че аз ще потърся помощ от някъде. Но аз съобщих какви са техните заплахи публично и продължих да вървя напред. В засечените телефонни разговори те казват: "С това ченге ние няма да можем да се разберем. Те използваха последната възможност - аз никога няма да бъда същия човек след 17 май, 2016 г. Нито аз, нито момчетата от моята охрана, нито нашите семейства", каза още Анточи.

 "Аз съм наясно какво значи на умреш - може човек да умре убит от мафията, както щеше да се случи на мен и моята охрана, човек умира веднъж, правят му възпоменания, паметни плочи, има обаче и друг начин да умреш - ако си от мафията да станеш сутрин, да се почувстваш омърсен, да знаеш, че трябва да отидеш в другата стая и да кажеш на двете си дъщери, че трябва да живеят по правилата и морала. Тогава огледалото те кара да се чувстваш не само омърсен, но и да умираш всеки ден. Затова аз реших, че това, което има стойност в живота е достойнството. Опитах се да бъда добър баща", каза още Анточи.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 месеца

До Тошко /20/ Ако се изчислява като средноаритметично, резултатът ще е плачевен, това е ясно. Но когато се вземе само този на българския етнос, какво се оказа, спомняш ли си? Че преди нас са само евреите.

18

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 29 В заглавието има пропуск.Забравили са да посочат кой се е изправил срещу мафията.

17

Тошко

преди 3 месеца

До анонименСпоред последно изследване Ай Кю то на популацията в България е 83,което си е *** ! Това обяснява всичко