Снимка: БГНЕС

Най-малко 120 души са загинали, а около 100 са били ранени при блъсканица в централната част на Сеул, когато хиляди хора са се струпали на тесни улици, за да празнуват Хелоуин, съобщиха официални лица.

Служителят на пожарната служба Чой Сонг-беом заяви, че блъсканицата е станала около 22:22 ч. (1322 GMT) и много от жертвите са били стъпкани до смърт.

Още по темата

"Големият брой жертви е резултат от това, че много хора са били стъпкани по време на Хелоуин", каза Чой и добави, че броят на жертвите може да нарасне.

По-рано официални лица съобщиха, че 50 души са били в сърдечен арест и че на мястото на инцидента са били изпратени повече от 140 линейки, за да окажат помощ на пострадалите.

Квартал Итаевон е популярна дестинация за празнуващите Хелоуин в южнокорейската столица.

Президентът Юн Сук-йол нареди на официалните лица да изпратят екипи за оказване на първа помощ и бързо да осигурят болнични легла за пострадалите, съобщиха от президентската канцелария.

Спешна първа помощ

Видеозапис от мястото на инцидента показва хора, които оказват спешна първа помощ на няколко жертви, които изглежда са били повалени на паважа, докато спасители се втурват да помагат на други.

Полицаи в жълти жилетки образуваха кордон около мястото на катастрофата, а спасителите качваха пострадалите - някои от които бяха покрити с одеяла - в линейки.

Около две дузини хора бяха изцяло покрити с импровизирани одеяла край пътя.

Спасителните работници ги пренесоха на носилки на колела до чакащите линейки.

Тазгодишният Хелоуин е първото честване на събитието след избухването на пандемията през 2020 г., на което южнокорейците не са задължени да носят маски на лицето си на открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase