Снимка: Istock
fallback

Леглото е уютното място, в което се сгушваме и се приготвяме за сън. Понякога обаче именно там правим неща, които не трябва да правим, защото пречат на съня и спокойната почивка на организма и мозъка. Много хора намират за успокояващо и предразполагащо към сън да се ровят в телефона си, да гледат телевизия, дори да играят на игри. Други обичат да се хранят в леглото преди да заспят, някои пък слушат музика. Всички тези и още действия не само не предразполагат към сън, а му пречат, което се отразява върху всички процеси в тялото.

Кои са нещата, които никога не трябва да правите в леглото? Ето 10 от тях:

1. Спане в определени пози.

Ако спите в неудобна поза или сте прегърнати с партньора си по начин, който предполага неспокоен сън, това пречи на качествената почивка. Неудобната поза пречи на тялото да активира и изпълнява определени функции, които са жизненоважни и надхвърлят далеч това просто да се наспите. По време на съня се случват множество функции в организма, които имат значение за общото здраве. Ето защо добрата поза за сън е толкова важна.

2. Държите чаша с вода до леглото.

Може да обичате да държите чаша с вода на нощното си шкафче, защото ожаднявате през нощта, но не е добра идея да го правите. Пиенето на течности през нощта води до чести събуждания заради позиви за уриниране. Прекъсването на съня е противопоказно.

3. Поглеждате часовника.

Ако се събудите през нощта, опитайте се да се въздържите от това да поглеждате колко е часът. Поглеждането на часовника ви разсънва допълнително и затруднява повторното заспиване. Запалването на лампата или екрана на телефона активира центрове в мозъка, пречещи на съня.

4. Гледате телефона си.

Синята светлина от електронните устройства блокира синтеза на мелатонин – хормонът на съня. Когато използвате телефона си в леглото, мозъкът ви бива стимулиран от светлината, което удължава процеса на заспиване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен - я пърдим в леглото, лошо ли е? - ___ - Не! Не трябва да заспиш върху женската или под нея!

11

Анонимен

преди 1 година

Да питам: я пърдим в леглото, лошо ли е?

10

Дони

преди 1 година

До Анонимен 14 ----- Кой (коя) е Н.Х.? - Предполагам малoгpaмотната Нeлu Xpucтoвa

fallback