Снимка: Агенция "Митници"

Общо 124 670 британски лири с левова равностойност над 280 хил. лева откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" в пореден опит за пренос на недекларирана валута, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград и от прокуратурата. По случая по бързо производство като обвиняем е привлечен Ш. Й. (40 г.), турски гражданин.

На 25 октомври т. г. на пункта за излизане от България в посока Турция е пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Той е пътувал от Холандия за Турция през България. При проверка на хладилното полуремарке във фабрична кухина служителите са намерили недекларирани парични средства – 124 670 британски лири и 230 шотландски паунда, поставени в три пакета. Общият размер на недекларираните парични средства е с българска равностойност на около 280 324 лева.

Обвиняемият Ш. Й. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

С този случай от началото на годината откритата при проверки на "Капитан Андреево" валута е с левова равностойност вече към 20,6 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано, посочва БТА.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase