Снимка: БГНЕС/EPA

Писателят Салман Рушди е загубил зрението на едното си око и подвижността на едната си ръка след намушкването му с нож в Ню Йорк през август, съобщи неговият агент.

"Той има още около 15 рани в гърдите", казва още Андрю Уайли, агент от Ню Йорк, пред испанския вестник "Ел Паис". "Това беше брутално нападение."

Г-н Уайли заяви, че не може да съобщи местонахождението на писателя. Нападението е стана по време на събитие в щата Ню Йорк.

Рушди отдавна е обект на смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи" от 1988 г.

Някои мюсюлмани смятат книгата за богохулна. Обвиненият за нападението 24-годишен Хади Матар, роден в САЩ, не се призна за виновен в опит за убийство.

"Той е загубил зрението на едното си око", казва г-н Уайли в интервюто си за El País. "Имаше три сериозни рани в областта на шията. Едната му ръка е недееспособна, защото нервите му са били прерязани".

Запитан дали авторът все още е в болница, г-н Уайли отговори: "Не мога да дам никаква информация за местонахождението му. Той ще живее... Това е по-важното нещо".

Нападението беше извършено на 12 август в института "Чаутаука" в щата Ню Йорк, където Рушди се готвеше да изнесе реч за това как САЩ са послужили като убежище за писателите. Писателят беше принуден да се укрива близо 10 години след публикуването на "Сатанински строфи". Много мюсюлмани реагираха с ярост на книгата, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в романа обижда вярата им. Той получава смъртни заплахи, а тогавашният ирански лидер, аятолах Рухола Хомейни, издава фетва (или указ), в който призовава за убийството на г-н Рушди, като обяви награда от 3 млн. долара за главата на автора.

Фетвата продължава да действа и въпреки че иранското правителство се дистанцира от действията на Хомейни, през 2012 г. квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.

Уайли заяви пред El País, че през годините е обсъждал подобни заплахи с писателя. "Основната опасност, пред която той е изправен толкова години след налагането на фетвата, е че може да стане жертва на случаен човек, който идва от нищото и го напада"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase