Снимка: Pixabay
fallback

"Неизбежно е в ситуация на енергийна криза да се засилват регулативните мерки, но мярката за две тарифи на тока не е добре обоснована", коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

"Още докато се обясняваше нуждата от нея, бяха споменати собствениците на басейни и добивът на виртуални валути. Фактически това е едно нерегламентирано ползване на битова електроенергия и тук въпросът е за контрола, а не за промяна на регулациите, защото насочвайки една мярка с малка група нерегламентирано ползване на електрическа енергия, ние фактически засягаме една голяма група от хора, домакинства, които ползват електрическата енергия за отопление и именно за тези хора ние трябва да помислим, преди да се обявят две тарифи, защото нивото за второ стъпало е доста ниско и ще засегне широк кръг от домакинства.

Може да се окаже, че бедни семейства ще трябва да плащат ток по по-скъпата тарифа, защото домакинството е такова, че харчи повече ток и именно в зимния сезон точно това ще се получи. Много домакинства, именно защото имат ограничени възможности, ползват електрическа енергия за отопление и изведнъж ще се окажат в ситуация да плащат много скъпа енергия", каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 година

Подготвят ни за либерализиране на пазара за домакинствата, както е записано в Плана за възстановяване.

32

Анонимен

преди 1 година

чудят се как да завъртят нещата за да вдигнат цената, вдигнат ли тока ще има къртене, въглищата са си български, заплатите са български и електроцентралите са си български няма никаква причина цената дори и за бизнеса да е такава, в момента държавите от ЕС ограбват чрез тока гражданите си, товс е т.нар. зелен преход

31

Анонимен

преди 1 година

То е очевидно че брадвата ще се стовари върху масовия потребител, а тоя дето си топли басейна пак ще си го топли. Въртят сучат и винаги вземат най-глупавото решение. Министъра на икономиката спомена за 250 Квч на домакинство по ниската тарифа и останалото по високата тарифа. А 250квч не стигат само за осветление, бойлер, хладилник и телевизор на месец.

fallback