Снимка: БГНЕС
fallback

Обединените арабски емирства и Германия подписаха по време на посещение на федералния канцлер Олаф Шолц в Абу Даби споразумение, което предвижда страната от Залива да достави през 2022 г. и 2023 г. на Берлин втечнен природен газ и дизел, предаде Франс прес.

Министърът на промишлеността на ОАЕ Султан ал Джабер приветства „историческото ново споразумение“, което „укрепва разширяващото се енергийно партньорство между ОАЕ и Германия“ чрез подписването на споразумение в присъствието на канцлера Шолц, според осведомителната агенция на ОАЕ WAM (УАМ).

Шолц се срещна с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който също присъства на подписването и „приветства“ споразумението за енергийна сигурност, добавя WAM.

Споразумението предвижда износ на ВПГ за Германия в края на 2022 г., а след това доставки на допълнителни количества през 2023 г.

Осведомителната агенция WAM съобщава за директна доставка на дизел този месец и за споразумение за доставка на 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.

Държавната петролна компания на ОАЕ АДНОК (ADNOC) осъществи първата си директна доставка на дизел за Германия този месец и „ще осигури до 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.“, според същия източник.

Германският лидер започна вчера от Саудитска Арабия обиколка в държави от Залива с надежда да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да облекчат енергийната криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна.

По време на визитата си в Абу Даби Шолц подчерта, че е много важно да не се разчита на един енергиен доставчик, а на възможно най-много. Зависимостта от един доставчик „със сигурност няма да се случи отново“, каза федералният канцлер, цитиран от ДПА.

ОАЕ разполагат със седмия по големина запас от природен газ в света.

По-късно днес Шолц замина за Катар, богата на газ държава, за срещи с емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Иван

преди 1 година

На Европа и трябват ядрени мощности,може и има ресурсите да го направи.Плюс тва,че с новите реактори с студен синтез технологията е много по безопасностна.Не е далече времето, когато ще се преориентират към такива мощности.И водколандия руска, ще трябва да си изливат бензина по улиците,както гладните Венецуелци го правят след Американското ембарго,минаха на купонна система за храна.

49

Naska

преди 1 година

Германия върви стремглаво по пътя към диверсификация. България също трябва да наблегне на инвестиционната си стратегия, алтернативи има само трябва да се работи в тази насока.

48

Магелан

преди 1 година

За информация на българските русофилчета който всяка дума дума срущу руските бляди и алкохолики е лъжа и пропаганда.Нека се разкарат горе на руска територия от където минава двете линий на Северен поток 1,2 и да видят мжественоти огнени пламъци от горенето да доставния газ за Западна Европа.Но газта не достига до хранилищата а се изгаря защото *** няма какво да го правят.Аз лично това го видях с очите си.

fallback