Снимка: БГНЕС

Управлението на британското кралско семейство обхваща 37 поколения и 1209 години.

Бъкингамският дворец в Лондон служи като официална резиденция на суверените на Обединеното кралство от 1837 г. насам, а днес е административен щаб на управляващия монарх.

Всяка година кралското семейство допринася за генерирането на туризъм на стойност милиони лири за Обединеното кралство.

Още по темата

През фискалната 2019-20 г. приходите на кралското имение от билети в Обединеното кралство са се увеличили спрямо предходната година, според Statista. Като цяло приходите достигнаха връх от близо £49,9 милиона през 2019-2020 г., увеличавайки се от приблизително £48,4 милиона през 2018-19.

Ето всичко, което трябва да знаете за кралската туристическа индустрия на Обединеното кралство.

Колко пари от туризма носи кралското семейство в Обединеното кралство?

Според Forbes, домът на Уиндзор се оценява на £19 милиарда. Той помага да се печелят стотици милиони за икономиката на Великобритания всяка година, като Windsor Castle и Frogmore House регистрират приблизително 426 000 плащащи посетители между април 2021 г. и март 2022 г. Билетът за възрастен струва £26,50 от неделя до петък.

Други кралски туристически дестинации като Бъкингамския дворец, Royal Mews, Clarence House, Palace of Holyroodhouse и галерията на кралицата също генерират значителни приходи.

Освен че генерират приходи от продажба на билети, различните забележителности продават и сувенири.

Какви са другите начини, по които кралското семейство генерира приходи?

Кралското семейство също генерира приходи от туризъм чрез кралската колекция и имението на короната.

Известно е, че кралската колекция е най-значимата в света. Според годишния отчет за 2019-20 г. рекордните 3 285 000 души са посетили официалните резиденции, генерирайки приблизително £49 859 000.

От гледна точка на търговията на дребно продажбите на кралската колекция в магазините за подаръци възлизат на 19 983 646 британски лири за една година, което прави общия й приход за годината 71 526 000 британски лири.

Имението Crown включва различни имоти, базирани в Обединеното кралство. Той включва Regent Street в Лондон, Windsor Great Park и Ascot Racecourse.

Имението Crown също контролира около 1 960 000 акра земеделска земя и гори и повече от половината брегова зона на Великобритания.

Като цяло колко допринася кралското семейство за икономиката на Обединеното кралство?

Докато средните годишни разходи за данъкоплатците в Обединеното кралство за издръжка на кралството възлизат на около £500 милиона годишно, Brand Finance изчислява, че марката на монархията допринася с £2,5 милиарда за британската икономика за същия период от време.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 месеца

Слава Богу видях Лондон преди да излязат от ЕС, по пътя видях и много други държави, с дворци без дворци, всичко. Хубави спомени

10

Анонимен

преди 2 месеца

Аз ходя на туризъм и без да има налични крале и принцеси, но ако трябва виза ме мързи и ми е скъпо.

9

lol

преди 2 месеца

1000 ;)