Снимка: архив, БГНЕС

Крал Чарлз ІІІ днес за първи път говори в британския парламент в качеството си на монарх на Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Покойната кралица Елизабет II беше образец за всички принцове – така, цитирайки Шекспировата пиеса "Хенри VIII", крал Чарлз III се обърна към депутатите в Уестминстър Хол, пише Би Би Си.

Още по темата
Кралят заяви, че усеща "силата на историятa", след като членовете на двете камари на парламента му поднесоха съболезнованията си във връзка със смъртта на майка му, кралица Елизабет ІІ.

"Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо", каза 73-годишният Чарлз в кратка реч в парламента,  последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство.

Кралят заяви, че е дълбоко благодарен за съболезнователните адреси от депутати.

"Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация", добави новият монарх на Великобритания.

"Нейно покойно Величество се ангажира да служи на страната и народа си и да поддържа ценните принципи на конституционното управление, които лежат в основата на нашата нация. Тя дава пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашия съвет съм решен да следвам вярно", заяви още крал Чарлз III.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase