Снимка: БГНЕС

"След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение", се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

"Кралицата се чувства комфортно и остава в Балморал", гласи още съобщението.

Нейното най-близко семейство е информирано. Твърди се принц Чарлз, съпругата му Камила и принц Уилям са се отправили към двореца, за да бъдат с кралицата.

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл пътуват за замъка Балморал в Шотландия, където е отседнала британската кралица Елизабет II. Съобщението беше направено от говорител на двойката, съобщи Ройтерс.

Двойката, която живее постоянно в САЩ, в момента е в Европа.

96-годишната кралица се оттегли от виртуалния частен съвет в сряда, като лекарите я посъветваха да си почива.

Премиерът Лиз Тръс каза, че "цялата страна" ще бъде "силно разтревожена" от новината.

"Моите мисли – и мислите на хората в нашето Обединено кралство – са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент", добави тя.

Говорител на кралицата предположи, че съветът за почивка е резултат от нейния "пълен график" във вторник, когато тя едновременно получи оставката на Борис Джонсън като министър-председател и прие Лиз Тръс като негов заместник.

Монархът, който навърши 96 години през април, се усмихваше на снимки във вторник, когато прие Тръс в личния си хол в Балморал. Тя имаше синина на дясната си ръка, но се смята, че това е доброкачествено състояние, предизвикано от напредналата й възраст.

Кралицата се радваше на стабилно здраве през цялото си управление, като само няколко пъти е била приемана в болница. Последно е била приета в болница на 20 октомври 2021 г., когато пристигна следобед и е била задържана през нощта за „профилактични изследвания“.

Твърди се, че тя се е върнала от болницата „Крал Едуард VII“ в замъка Уиндзор по обяд на следващия ден „в добро настроение“, като се е върнала на бюрото си следобед и е поела леки задължения. През 2018 г. тя беше лекувана от катаракта, но не остана през нощта в лечебното заведение

И кралицата, и покойният херцог на Единбург бяха известни с желанието си да продължат, освен ако лекарите не сметнат, че почивката е крайно необходима.

Прагът на болката на монарха изглежда е висок. Когато през 1994 г. тя и конят й паднаха в Сандрингам и Елизабет II  чупи китката си, тя предполага, че нараняването е натъртване и е идентифицирано като счупване едва на следващия ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase