Снимка: БГНЕС/ЕПА

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува новия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс, че не е склонна на компромиси, и я подигра, че не знае дали френският президент е приятел или враг.

На пресконференция в Москва Лавров заяви, че подходът на Тръс няма да помогне на Великобритания на международната сцена.

Лавров заяви, че Тръс се опитва да "защитава интересите на Великобритания, без да се съобразява по никакъв начин с позициите на другите и без да прави опити за компромис".

Той добави: "Не мисля, че това ще помогне на Великобритания да запази или укрепи позициите си на международната арена, които очевидно са разклатени след излизането ѝ от Европейския съюз."

Още по темата
Лавров също така се подигра с бъдещия британски лидер заради неотдавнашното напрежение с френския президент Еманюел Макрон, ключов съюзник на Великобритания в НАТО. По време на предизборна проява миналия месец Тръс заяви, че "журито не е наясно" дали Макрон е приятел или враг, съобщи "Ройтерс".

"За Лиз Тръс трябва да е по-приоритетно да се справи с най-близките си съседи, включително да реши най-накрая дали президентът Макрон е неин приятел или враг. Този въпрос все още виси във въздуха", заяви Лавров.

Руските политици и медии посрещнаха с презрение победата на Тръс в избора на мястото на Борис Джонсън, като я упрекнаха в антируска позиция.

Лавров заяви, че през последните години Великобритания се е опитала да "компенсира" Брекзит, като е предприела "драстични стъпки на световната сцена" и е действала "агресивно по отношение на ситуацията в Украйна".

Великобритания е един от най-гласовитите поддръжници на Киев и украинския президент Володимир Зеленски след нахлуването на Русия в края на февруари. Тръс, британският външен министър, която от вторник замества Джонсън на поста министър-председател, заяви, че няма да се откаже от подкрепата на Лондон, която включва значителна военна и финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase