Снимка: БГНЕС/НАСА
fallback

Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат днес на брега на Флорида с надеждата да видят изстрелването на ракетата "Артемис 1" ("Артемида") на НАСА към Луната.

Ако ракетата "Space Launch System" (SLS) без екипаж се издигне успешно, това ще бъде не само вдъхновяващо, но и историческо събитие за НАСА, тъй като ще отбележи първата от мисиите "Артемида", планиращи завръщане на Луната.

Космическият център "Кенеди" ще бъде затворен за обществеността, но зрителите на местните плажове ще могат да видят как най-мощното превозно средство, което НАСА някога е изстрелвала, се изкачва в небето.

В понеделник, когато първият опит за изстрелване трябваше да бъде прекратен в последния момент поради технически проблеми, местните власти в окръг Бревард очакваха между 100 000 и 200 000 посетители.

Дон Уокър, директор по комуникациите на окръга, казва, че макар броят на посетителите в понеделник все още да не е окончателно уточнен, те очакват "двойно повече посетители в събота".

"Според нашите "предположения" хората, които ще искат да видят старта ще наброява между 200 000 и 400 000 души", казва Уокър пред АФП.

За сравнение, първото пилотирано изстрелване на SpaceX през 2020 г., в условията на пандемия, привлече 220 000 души.

Понастоящем изстрелването е насрочено за 14:17 ч. (18:17 ч. по Гринуич) днес, като при необходимост може да се стигне до двучасово закъснение.

Хотелите по крайбрежието са напълно резервирани от няколко седмици, а в близост до най-добрите наблюдателни точки има само ограничен брой места за паркиране.

"Артемис 1" е тестов полет без астронавти на борда.

Капсулата "Орион", след като се отдели от ракетата SLS, ще прекара около шест седмици в космоса и в един момент ще измине близо 64 000 км покрай Луната - по-далеч, отколкото някое превозно средство, предназначено за хора, е преминавало някога.

След това именно Orion ще отведе бъдещите астронавти обратно на Луната - включително първата жена и първият цветнокож, който ще ходи по повърхността ѝ - най-рано през 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 1 година

Чия ще бъде адаптацията ?

41

Анонимен

преди 1 година

Е, Петров и Боширов ще навестят " Колумбия Пикчърс " и готово! Поредната сага в дейсрвие. И като се включи и полския дезинформационен институт... Готова работата.

40

ПроСоТо

преди 1 година

обаче ето нещо за тия,които рупат на яслата:...Нищо ли не ви говори ФАКТА,че ЦЕЛИ ПЕТДЕСЕТ години от "великата САГА" Аполо,НИКОЙ не е стъпвал на Луната ?!...Това е все едно след Форд "Мотел Т" да НЯМА нито един автомобил,разработен и пуснат от компанията!..За цели 50 години!!!...Така ви БАЛАМОСВАТ КРАВАРИТЕ,че свят ви се е завил...

fallback