Снимка: БГНЕС

Екипът от инспектори на атомната агенция на ООН пристигна в държаната от Москва Запорожска атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщи АФП с позоваване на руските информационни агенции РИА Новости и Интерфакс.

Посещението на 14-членния екип от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се осъществява в момент, когато централата - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - е подложена на многократни обстрели, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Малко преди екипът на ООН да замине за централата в Запорожие, намираща се в контролираната от Русия територия, Украйна обвини руските сили, че са организирали продължителна атака срещу Енергодар, град в непосредствена близост до съоръжението.

Москва обаче отвърна на удара, обвинявайки Киев, че е вкарал контрабандно голям брой военни "диверсанти", като руските сили са предприели "мерки за унищожаване на врага".

Мерките за сигурност в Запорожската атомна електроцентрала са засилени, заяви членът на Съвета на главната администрация на Запорожка област Владимир Рогов.

По думите му "всички сили са приведени в най-висока степен на готовност в случай на нови провокации от страна на Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase