Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руските въоръжени сили са подложили на обстрел днес градове близо до Запорожката АЕЦ, казаха представители на украинските власти, цитирани от АП.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на опасенията, че сраженията в района може да нанесат щети на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и да се стигне до изтичане на радиация.

Руската армия превзе Запорожката АЕЦ и прилежащия район на левия бряг на Днепър малко след началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари. Украинските въоръжени сили контролират Никопол и Марганец - два града на десния бряг на тази широка река, всеки от които е на десетина километра от централата.

Заради тежки сражения през нощта части от Никопол, с население от близо 120 хиляди души преди началото на войната, са останали без ток, каза губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко. Представителят на местната администрация Евген Евтушенко заяви, че десетина жилищни сгради са били поразени от ракети в Марганец, който има около 45 хиляди жители.

Двама човека са били ранени при обстрел на Запорожие, на 40 километра нагоре по течението на Днепър от Запорожката АЕЦ, каза Анатолий Куртев, член на Общинския съвет.

Градът е административен център на югоизточната украинска Запорожка област, близо три четвърти от която е окупирана от Русия. Той обаче остава в украински ръце.

Руската армия каза днес, че е ударила цех в завод "Мотор Сич" в Запорожие, където се ремонтират хеликоптери на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС, като се позова на говорителя на министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Той каза още в редовната си сводка, че в района на град Никопол, Днепропетровска област, е била унищожена петролна база, от която било доставяно гориво за части на ВСУ в Донбас.

Украинската армия през нощта е обстрелвала, вероятно с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS, Мелитопол и предградието му Мирни, заяви Владимир Рогов, член на главния съвет на назначената от Русия военно-гражданска администрация в окупираната от нея част от Запорожка област. Той каза, че е бил поразен изоставен завод. "Нанесени са леки щети на гражданската инфраструктура. Няма загинали и ранени хора", добави Рогов.

Руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти са ударили големите стратегически градове Краматорск и Славянск в Донецка област. Няма жертви, съобщи губернаторът на източния украински регион, по-голямата част от който е под сепаратистки контрол, Павло Кириленко, цитиран от АП.

Пълното "освобождаване" на "Донецката народна република" (ДНР) и на "Луганската народна република" (ЛНР), т. е. на Донецка и на съседната Луганска област, е една от целите на руската "специална военна операция" в Украйна. Русия официално призна ДНР и ЛНР за суверенни държави.

Тази сутрин сепаратистите съобщиха за двама убити и 13 ранени цивилни при украински обстрел в ДНР през последното денонощие.

Твърденията на страните в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase