Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поиска окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие да не бъде изключвана от украинската мрежа, след като Украйна съобщи, че Москва планира да направи това.

Още по темата

"Очевидно е, че електроенергията от Запорожие е украинска електроенергия... Този принцип трябва да се спазва изцяло", заяви генералният секретар на ООН по време на посещение на пристанище Одеса в Южна Украйна.

АЕЦ "Запорожие" беше превзета от руски войски през март и неотдавнашните боеве около нея повдигнаха въпроса за ядрен инцидент, сравним с този в Чернобил.

В петък Киев обвини Москва, че планира да намали производството на електроенергия в Запорожие.

"Има информация, че руските окупационни войски планират да изключат реакторите и да ги изключат от изходните линии на украинската енергийна система", заяви украинският енергиен оператор "Енергоатом".

Операторът също така предупреди, че Русия ограничава достъпа на персонала до обекта.

Миналата седмица "Енергоатом" заяви, че руските войски планират да пренасочат електроенергията от Запорожие към анексирания през 2014 г. Крим.

Тази седмица и двете страни се обвиняваха в подготовка на "провокации" в съоръжението.

По-рано тази седмица Гутериш изрази тези опасения в Лвов, Западна Украйна, като заяви, че всяко увреждане на централата би било равносилно на "самоубийство".

Централата, разположена в близост до анексирания от Русия Кримски полуостров, разполага с шест от 15-те украински реактора и е в състояние да осигури енергия за четири милиона домакинства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase