Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase